Вчені вивели новий сорт кавуна
Новий сорти кавуна під назвою «Ширін» успішно пройшов випробування на експериментальному полі Науково-дослідного інституту овоче-баштанних культур і картоплі, а також на полях регіональних науково-дослідних станцій і виробників баштанних культур – фермерів і дехканських господарств.
Новий сорт кавуна «Ширін» вивели в лабораторіях Науково-дослідного інституту овоче-баштанних культур і картоплі. За словами Мастура Халимова – співавтора цього сорту, кандидата сільськогосподарських наук, не так давно новий виведений сорт був переданий регіональним науково-дослідним станціям і виробникам баштанних культур.
Як наслідок, новий сорт успішно пройшов випробування, має хороші смакові якості, тонку шкірку, високу врожайність – до 80 тонн з гектара і незначну кількість кісточок в порівнянні з іншими сортами. Через смакові якості новому сорту дали назву «Ширін», що в перекладі означає «солодкий». Тепер помітний високий попит на насіння сорту «Ширін» від виробників баштанних культур – фермерських і дехканських господарств.
Крім цього, наразі співробітники інституту працюють над відновленням місцевих сортів сільгоспкультур, які перебувають на межі зникнення, в тому числі, відновленням місцевого сорти кавуна «Мармара» (в перекладі означає – «мармур»), домагаючись його стійкості до хвороб і шкідників, йдеться у відеосюжеті.