Що зміниться для малих виробників виноробної продукції
Мінекономіки оприлюднило проєк змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо розвитку виноградарства та виноробства.
Проєктом Закону пропонують, зокрема:
✔️ виключити з підакцизних товарів звичайні (неігристі) вина, сусло виноградне, зброджені напої, фактична міцність яких вища за 1,2% об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 15% об’ємних одиниць етилового спирту, за умови що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне (ендогенне) походження;
✔️ зняти обмеження для малих виробництв виноробної продукції щодо використання у виробництві придбаних плодів, ягід, винограду, меду;
✔️ дозволити розлив виноробної продукції, зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5% об’ємних одиниць у металеві банки із харчового алюмінію;
✔️ встановити, що звіт про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв малі виробники виноробної продукції подають щорічно, замість щомісячної звітності;
✔️ зняти обмеження щодо надання державної підтримки малим виробництвам виноробної продукції, як суб’єктам малого і середнього підприємництва;
✔️ дозволити залучати сімейним фермерським господарствам кваліфікованих найманих працівників (тимчасово) до сезонних робіт, вузькопрофільних фахівців (зокрема механізатор, агроном, зоотехнік).