Міндовкілля озвучило план управління водними ресурсами

bankova.com.ua, 2021-06-10 16:18
Міндовкілля озвучило план управління водними ресурсами

Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Михайло Хорєв на форумі «Україна-30. Екологія» розповів про “перезавантаження” водної політики, заборону фосфатів у мийних засобах та плани управління річковими басейнами.

Михайло Хорєв: За часи незалежності України написані різні стратегії та державні програми, спрямовані на досягнення “доброго” стану вод. Однак, від цього не поліпшилася якість водних ресурсів. Наші річки потерпають від наслідків промзабруднення, стічних вод, пластикових відходів та мікропластику, який виявлений у результаті масштабного скринінгу у головних річкових басейнах України”.

Підписавши Угоду з Асоціацією з ЄС у 2014 році, Україна взяла на себе зобов’язання стало управляти водними ресурсами та імплементувати Водну Рамкову Директиву ЄС. Вона визначає, що у кожного річкового басейну має бути План управління. Він чітко розподіляє ролі всіх та кожного у процесі сталого управління водними ресурсами. Це стратегічний документ, який оцінює стан наших водних ресурсів, їх екосистем та визначає шляхи досягнення “доброго” стану вод.

Завдання плану – насамперед оцінити стан водних ресурсів та підготувати заходи, які реалізовуватимуться у кожному річковому басейні. При цьому, кожна річка потребує індивідуального підходу. Адже кожна водна артерія має різні ландшафти, біорізноманіття, економіку та вплив промислових об’єктів.

Михайло Хорєв також відзначив, що для досягнення нашими річками “доброго” екологічного стану Уряд, аби значно зменшити забруднення і цвітіння українських водойм, вже вніс зміни у технічний регламент мийних засобів.

Також у рамках реалізації реформи управління водними ресурсами, Уряд відокремив від Держводагентства функції з управління меліоративними системами чим посилив водний сектор. 

Михайло Хорєв:Відтепер фактично Держводагентство спільно з Міндовкіллям зможе зосередитися на підготовці планів управління річковими басейнами, аби до 2024 року кожна річка, кожен басейн отримав “конституцію”, за якою існуватиме річковий басейн. І де пропишуть заходи, що є першочерговим та надважливими. Це ті головні задачі, над якими працює Міндовкілля.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський учора на форумі звернув увагу на стан водних ресурсів та забезпечення українців якісною питною водою.

«Це питання ми обговорювали на минулому засіданні РНБО, і, аналогічно до аудиту надр, буде проведено комплексний аудит усіх водних ресурсів України», – повідомив він.

Новости по теме:
Источник: bankova.com.ua

Міндовкілля
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть