Стало відомо, чому в Україні подорожчає горілка

bankova.com.ua, 2021-06-11 11:34
Стало відомо, чому в Україні подорожчає горілка

Одна з найбільших алкогольних компаній “ЛВН Лімітед” (група Nemiroff, Вінниця) заявила, що в разі підвищення акцизу на алкогольні напої на 5% мінімальна вартість пляшки горілки 0,5 л зросте на 3% до 95 гривень. 

“Підняття акцизного податку на 5% призведе до зростання ціни алкогольної продукції в середньому на 3-5 гривень за умовну 0,5 л пляшку в залежності від того, які торгові націнки робитимуть закладу торгівлі. Виробники алкогольних напоїв збільшать ціну тільки на суму збільшення акцизного податку “, – сказав він.

На думку Сорочинського, збільшення ціни не призведе до збільшення надходжень до державного бюджету, як це прогнозують ініціатори законопроекту, через значний тіньовий сектор.

Він зазначив, що державою не здійснюються ніякі дієві заходи з подолання тіньового сектора, тому будь-яке збільшення податків йде виключно на користь тіньовому сектору, оскільки саме завдяки підняттю акцизного податку ще більше збільшується різниця між ціною легального і нелегального продуктів.

За даними Міжнародного валютного фонду, в 2015 році Україна мала найвищий в світі рівень споживання незареєстрованого алкоголю (більш 50%), аналогічні дані дає і Всесвітня організація охорони здоров’я.

Сорочинський вважає, що дана ситуація не змінювалася протягом останніх 5 років. За його словами, сьогодні 1 л чистого (96,6%) харчового спирту можна придбати за ціною близько 65 гривень, а горілку в тетрапаку або пластиковій тарі 10 л за ціною близько 300 гривень.

Таким чином, при підвищенні акцизного податку на 5% мінімальна ціна легальної пляшки горілки 0,5 л складе близько 95 гривень, тому різниця між пляшкою нелегальної і легальної горілки складе 50 гривень.

Крім того, як підкреслив гендиректор, щорічно обсяги виробництва і реалізації горілки та лікеро-горілчаних виробів зменшуються, зокрема, за період 2017-2019 років – на 21,9% до 13,09 млн дал. У той же час низька купівельна спроможність населення веде до придбання дешевої нелегальної продукції.

У свою чергу Сорочинський зазначив, що збільшення ставки акцизу на 20% в 2017 році не тільки не забезпечило додаткові 1,5 млрд гривень надходжень до держбюджету, а й призвело до їх зменшення на 2,5% до 6,246 млрд гривень у порівнянні з 2016 роком .

Тому в Nemiroff переконані, що питання ініціювання підвищення акцизу доцільно розглядати виключно після налагодження ефективних механізмів по боротьбі з тіньовим ринком лікеро-горілчаних виробів і зменшення його частки до 20%.

Новости по теме:
Источник: bankova.com.ua

алкоголь горілка
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть